Studio Moesstraat | cursusaanbod

Hier vind je een overzicht van de cursussen die op dit moment, of met zekere regelmaat worden aangeboden in Studio Moesstraat en informatie over de docenten. Wil je meer weten over de cursus of wil je je opgeven, neem dan contact op met de betreffende docent.

Dansdagen DiaDans | Anneke Wittermans
Dynamische Hatha Yoga | Wieteke van Meer
Puur Lijf & Leven | Esther Johannink
Heartfulness/Mindfulness | Paula Postma
Gentle Kundalini Yoga | Winnie Pollard
Ontspannings Yoga | Ilse de Wit
Saswitha Yoga | Sonja Werkman
Somatic Movement Cursussen | Jacques van Eijden
Stemexpressie, Stem & Ontspanning, Stemwerk | Betty Post
YogaLOS | Lisa Schuur


Dansdagen DiaDans | Anneke Wittermans

Diadans is actieve bezinning

Lekker in je vel zitten, ontdekken dat jij met het lichaam nieuwe bewegingsruimte kan vinden. Bewegingen verfijnen je en geven zin en betekenis aan je bestaan.
Magie van het lichaam, een kleine verandering in de motoriek, vernieuw je ruimte en je mogelijkheden.

Diadans is niet perse uit je bol gaan, niet uitleven maar juist je inleven, verbinden, verdiepen. Dansen om te verfijnen of verstillen. Pak aan,  bundel je kracht, sta met beide benen op de grond. Kom in actie, dans en laad je energie op. Gun je zelf die rijkdom, kom dansen!

Dansdagen in Groningen
In oktober starten we weer in Studio Moesstraat met zes x dans op de eerste maandag van de maand: Voor actuele data en tijden zie Programma op deze website.
Voor meer informatie: 0578 – 610161; mobiel inspreken: 06 - 150 817 19
Voor aanmelding: diadans@planet.nl 

Anneke Wittermans
Sinds 1981 doceert Anneke dans. Geïnspireerd, enthousiast en bezield gaat zij te werk en dat is aanstekelijk. De specialiteit van Anneke is inhoud geven aan bewegingen. Zij benadert het lichaam als een fijnbesnaard instrument. Met respect nodigt zij een ieder uit, om echt tot dansen te komen. De aanwijzingen die zij aanreikt over de dans zijn fijn om te krijgen en werken door in de persoonsvorming. Zij coacht begeleiders, dansers (o.a Uzumé), musici en vormgevers, in groepsverband en op individuele basis.

Voor meer informatie over het aanbod van Anneke: diadans.nl of beweegreden.org
terug naar boven >


Dynamische Hatha Yoga | Wieteke van Meer
Yogales bij Yogawieteke is op een inspirerende en ook ontspannen manier bezig zijn met je eigen lichaam via Hatha Yoga. Hatha Yoga betekent het in balans brengen van lichaam, geest, gevoel en verstand.
De Hatha Yoga neemt de asana’s ( lichaamshoudingen) en pranayama’s
(ademhalingsoefeningen) als uitgangspunt.

In ons leven hebben we door ervaringen een manier van bewegen opgebouwd. Vaak uit zich dit in een éénzijdig bewegingspatroon. In de lessen gaan we dan ook werken met de asana’s en de ademhaling. Daardoor wordt je je meer bewust van de beweging in jezelf, je lichaam en je geest.

Yoga is een proces waarin je bezig bent op fysiek en mentaal niveau. Het brengt je meer bij je eigen kern en is niet competitief, yoga doe je voor jezelf. Het heeft effect op hoe je letterlijk in je lijf zit.

Of je nu al jaren met yoga bezig bent of je komt voor de eerste keer, iedereen is welkom. In mijn lessen wissel ik stevige, krachtige houdingen af met naar binnen kerende, rustige houdingen. We gaan zowel werken aan kracht als aan soepelheid. Ik zal in mijn lessen altijd blijven kijken naar individuele uitdagingen.

Wieteke van Meer
Toen ik begon met yoga vond ik het vooral zwaar en het voelde erg onhandig. Dit was de ene kant. De andere kant, iets in mij, wist en voelde dat dit juist goed voor me was. En dus ging ik door.

Ik volgde de yogaopleiding bij Ron van der Post. Op een inspirerende manier daagde hij me uit. Wat voor mij begon als een puur fysieke oefening op de mat, is een handvat en inspiratie in mijn leven geworden. Het helpt mij om stevig te staan, te kunnen relativeren, me elke keer weer terug te brengen naar mijn eigen balans, mijn eigen-heid. Me open te stellen voor mensen, situaties en nieuwe uitdagingen. Te beseffen dat gebeurtenissen hun eigen proces hebben en dat je jezelf de tijd mag geven om te leren en te ontdekken, zonder het plezier erin te verliezen.

Meer informatie of opgave zie: yogawieteke.nl
terug naar boven >


Puur Lijf & Leven – gezonde wortels van je eigen natuurlijke basis | Esther Johannink
De praktijk Puur Lijf & Leven richt zich op lijf en natuurvoeding. Puur Lijf & Leven biedt ondersteuning bij de ontwikkeling en de versterking van jouw gezonde wortels voor een natuurlijk welzijn en welbevinden. Dit betekent: goed voor jezelf en je lijf zorgen, je grenzen aangeven, ruimte voelen om jezelf te zijn, vertrouwen ontwikkelen in jezelf en voelen wat goed voor jou is.

Workshops & Cursussen – aandacht voor lijf en natuurvoeding
In de workshops en cursussen wordt aandacht, inspiratie, bewustwording en ondersteuning gegeven bij:

•  (chronische) darmklachten: Wijs met je darmen
•  stress- en vermoeidheidsklachten: Wijs met je energie
•  puur(der) willen eten en/of leven: Puur & Natuurlijk (be)leven

Tevens zijn op aanvraag de volgende activiteiten te boeken:

•  Verwenmiddag/-avond Klank & Soep
•  Verwenmiddagen - Lekker in je lijf: aandacht voor jou en je lijf met    prettige lichaamsoefeningen, (zelf-)massage, proeverij van heerlijke en
   gezonde gerechten

Esther Johannink – biodynamisch massagetherapeut en natuurvoedingsadviseur
Ik ben eigenaresse van de praktijk Puur Lijf & Leven. Vanuit mijn passie en grote affiniteit met de natuur, mensen, voeding, gezondheid en welzijn is mijn praktijk ontstaan.
Ik doe dit werk vanuit mijn hart en ziel, om je te helpen de verbinding met je lijf en je voeding en je eigen natuurlijke basis te voelen, te voeden en te versterken. Zodat je een betere balans krijgt tussen je lichaam en geest en je je vitaler en gezonder gaat voelen. Je leert te vertrouwen op wat goed voor jou is. Je leert jouw eigen natuurlijke weg te gaan en je eigen natuurlijke stroom te volgen.

Meer weten?
Neem een kijkje op mijn website: puurlijfenleven.nl. Wil je meer informatie of wil je overleggen of ik iets voor jou kan betekenen? Bel of mail me gerust, geheel vrijblijvend: 06 - 342 375 76 / info@puurlijfenleven.nl. Je bent van harte welkom!

Voor actuele informatie voor de workshops en cursussen zie ook Programma op deze website.
terug naar boven >


Lichter leven met Heartfulness! | Paula Postma

Heartfulnesstraining
Jezelf accepteren met mindfulness en compassie om mildheid en veerkracht te ontwikkelen.

Zou je jezelf vaker tevreden willen voelen, door minder kritisch tegenover jezelf en anderen te (gaan) staan? Zou je jezelf willen leren ondersteunen als er moeilijke omstandigheden zijn? En zou je meer vertrouwen willen ontwikkelen in jezelf? Dan is de heartfulnesstraining zeer geschikt voor jou!

Heartfulness is je innerlijke helper bij een sombere stemming, piekeren, perfectionisme, opgejaagdheid, (faal)angst en gevoelens van minderwaardigheid. Je leert grenzen te stellen en onderzoekt wat je echt wilt en zonder je daarover schuldig te voelen kies je voor je eigen weg en handelt ernaar.

Gedurende de heartfulnesstraining ontwikkel je de vier hartskwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, (zelf)compassie, gelijkmoedigheid en gedeelde vreugde. Je oefent met mindfulness en visualisatie, om vriendelijker met jezelf en anderen om te leren gaan. Op deze manier kan innerlijke kritiek en hardheid verzachten. Uit onderzoek blijkt, dat je zoals je met sport je lichaam traint, tevens je geest kunt trainen. Wanneer je regelmatig heartfulness beoefent, zul je je vaker tevreden voelen en veerkrachtiger met tegenslag om kunnen gaan.

Beschermers van je hart
De vier hartskwaliteiten worden ook wel beschermers van het hart genoemd, omdat ze bijdragen aan een betere gezondheid.

Praktisch
De training bestaat uit zes bijeenkomsten, 1 x per twee weken, zodat je ruimschoots de tijd hebt om te oefenen en schrijfopdrachten te maken om het inzicht in jezelf te vergroten. We oefenen in een veilige plezierige sfeer, je zult je snel vertrouwd en op je gemak voelen met elkaar.

Nieuw aanbod:
Drie kennismakingsworkshops mindfulness/heartfulness 
We beginnen met mindfulness en bouwen dat geleidelijk uit naar heartfulness. Door de oefeningen kun je rechtstreeks ervaren wat het voor je kan betekenen. Daardoor krijg je inzicht in de positieve effecten. De reeks bestaat uit drie workshops, eenmaal per twee weken. Wanneer je mindfulness en heartfulness verder wilt ontwikkelen, kun je aansluitend de training volgen, die een week later begint.

De Mindfulness club
Ook een drukke week gehad? Kom naar de mindfulnessclub, om je stress los te laten en weer in balans te komen. Tijd en aandacht voor jezelf in een prettige ongedwongen sfeer. Ontvangst met een kopje koffie of thee met wat lekkers.
Wat we zoal doen: korte en langere mindfulness & compassie oefeningen, aandacht in beweging, stilte meditatie, stilte wandelen, een feest voor je zintuigen! Alle oefeningen zijn er op gericht je bewustzijn en vriendelijkheid te ontwikkelen, zodat je opgeruimd het weekend in gaat.
Toegankelijk voor iedereen die wil proeven van of zich verdiepen in mindfulness/compassie.

Groepsgrootte
Ik werk graag met kleine groepen om persoonlijke aandacht te waarborgen en ieders leerproces te begeleiden.Voor een training maximaal zes deelnemers en voor de workshops en ochtendjes herbronnen maximaal tien personen.

Zie voor alle data en aanmeldingen het Programma op deze website!

Je kunt gerust  contact met mij opnemen voor meer informatie. Als het wenselijk is, maken we een afspraak voor een persoonlijk (telefonisch) intakegesprek. Dat kan door te mailen: aliveandkicking@home.nl of te bellen: 050 - 577 29 47 / 06 - 484 08 220.

Paula Postma
Ik verzorg vanaf 2008 met enthousiasme mindfulness- en heartfulness trainingen. Mijn manier van werken kenmerkt zich door persoonlijke aandacht, deskundigheid, mildheid en humor. Het ontroert me elke keer opnieuw om in een vertrouwde sfeer onze menselijke verbondenheid te ervaren. Ik ben blij het bewustwordingsproces van deelnemers, een stukje ontwikkeling, mee te maken. 
Zelf merk ik iedere dag dat met aandacht en mildheid leven veel rust, optimisme en inzicht geeft. Heartfulness heeft mijn hart geopend naar mededogen en levenslust: ik voel me veerkrachtig in het leven staan.

Op mijn weg naar meer spiritualiteit in mijn leven, ben ik twaalf jaar geleden inzichtmeditatie en Vipassana/mindfulness gaan beoefenen. Ik ben opgeleid tot mindfulness trainer in de MBSR/MBCT-traditie bij Rob Brandsma, Centrum voor mindfulness te Amsterdam en bij David Dewulf, Instituut voor Aandacht en Mindfulness, IAM, te Gent. De afgelopen twee jaar heb ik mij verdiept in heartfulness en de opleiding tot heartfulnesstrainer gevolgd bij IAM.

Voor meer informatie over het aanbod van Paula zie alive-and-kicking.nl
terug naar boven >

Gentle Kundalini Yoga | Winnie Pollard

Kundalini Yoga, zoals onderwezen door Yogi Bhajan, is een veelzijdige yoga vorm. Dynamische lichaamsoefeningen, al of niet gecombineerd met krachtige ademtechnieken, worden gecombineerd met mantra's en meditaties. De eeuwenoude technieken werken o.a. versterkend voor het zenuwstelsel, wat belangrijk is om bijvoorbeeld flexibel om te kunnen gaan met de veranderingen en druk van deze tijd.
De les bestaat uit een warming up, een yogaset, een diepe ontspanning en een meditatie/mantra.

Gentle Het respectvol omgaan met de eigen grenzen zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen. Als het nodig is, wordt samen met de yogalerares gezocht naar aanpassingen.

Winnie Pollard
Na 16 jaar met plezier Dru yoga lessen gegeven te hebben, ben ik in september 2016 begonnen aan de Kundalini Yoga Teacher Training Level 1 bij Christine Michon in haar Yogaschool Michon te Enschede. Het was een intensief, zeer leerzaam en inspirerend jaar.
Inmiddels ben ik klaar met de studie en met veel plezier start ik in september met de Kundalini Yoga en Meditatie lessen!

Voor actuele informatie zie Programma op deze website.

Voor meer informatie of aanmelden voor cursus of proefles bel 06 - 308 807 96 of mail naar  winnie.pollard@gmail.com. Mijn website is 'under construction' en is hopelijk in september/oktober in de lucht.
terug naar boven >


Ontspannings Yoga | Ilse de Wit

Wat is yoga en voor wie is yoga?
Yoga is met liefdevolle aandacht in jezelf aanwezig zijn en ervaren wat er is. Van daaruit kan spanning worden losgelaten en wordt onze rusteloze geest vanzelf stiller. Een ontspannen lichaam en kalme geest geven ruimte vrijer en stralender te leven. Yoga biedt daarnaast de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen en te vertrouwen op je lichaam. Het maakt je bewust van gedachtes en gewoontes die je belemmeren en van je wezenlijke verlangens en kracht.

Yoga is voor iedereen. Ongeacht leeftijd, fysieke gesteldheid of geloofsovertuiging. Je hoeft niet lenig te zijn en je hebt geen yoga ervaring nodig om aan de les deel te kunnen nemen.

Les opbouw
Iedere les begint met een zittende ontspanning, gevolgd door yogahoudingen en wordt afgesloten met een liggende ontspanning.

Het grootste deel van de les vindt plaats met gesloten ogen. Dit brengt de aandacht meer naar binnen. Geluiden en gedachtes verdwijnen langzaam naar de achtergrond. Door bewust los te laten komt er meer ruimte en zachtheid in het lichaam en wordt de adem dieper en rustiger.

Ontspannings Yoga
Ontspanings Yoga is een yogales waarin iedere beweging traag wordt uitgevoerd en ontspanning centraal staat. De begeleidende woorden zijn zo gekozen dat ze vooral het lichaam aanspreken zodat het hoofd tot rust kan komen.

Fit Yoga is een actieve yogales waarin souplesse, kracht en evenwicht centraal staan.
Hatha houdingen vormen de kern van de les. In de inspanning van de houding is de aandacht gericht op het loslaten van overbodige spanning. Waardoor lichaam en geest soepeler worden en over meer energie kunnen beschikken.

Ilse de Wit
In 1999 volgde ik mijn eerste yogales. Op een moment in mijn leven dat ik niet lekker in mijn vel zat en het gevoel had mijzelf voortdurend voorbij te rennen. Het bleef, toen, bij die ene les. Ik hield mijzelf voor 'dat ik het te druk had' om een cursus te volgen, maar eigenlijk was de confrontatie met mijzelf te groot.

In 2003 kwam ik opnieuw in aanraking met yoga en gaf ik me op voor een cursus. In het begin was ik me vooral bewust van de spanning in mijn lichaam, van mijn kortademigheid en van mijn gedachtes die als pingpong ballen door mijn hoofd schoten. Maar langzaam kwam daar verandering in. Ik voelde me meer en meer ontspannen. Mijn hoofd werd stiller. De rust die ik na de les ervoer drong steeds meer door in mijn dagelijks leven. Ik merkte dat ik steeds vaker gewoon genoot, van hele kleine dingen, een genieten dat me overkwam en geen ander doel diende dan de ervaring zelf. Ik kon steeds gemakkelijker om gaan met moeilijke momenten en druk van buitenaf.

Door yoga vond ik mijn weg terug naar mijzelf. Yoga geeft me inzicht in wie ik ben en wie ik in de loop van mijn leven, door omgevingsfactoren, geworden ben. En het geeft me de moed om, bewuster, te kiezen voor de route die bij mij past.
Het is mijn ervaring. En de reden dat ik een opleiding ben gaan volgen tot yogadocente, omdat ik dit graag door wil geven aan anderen.

Zonnige groet,
Ilse

Voor meer informatie over de lessen van Ilse kijk op yogastudiodewit.nl
Voor de actuele lestijden zie Programma op deze website.
terug naar boven >


Saswitha Yoga | Sonja Werkman
Saswitha Yoga is de vorm van yoga die gericht is op het doen van fysieke oefeningen (āsana), gecombineerd met ademoefeningen (prānāyāma), als voorbereiding op meditatie. De les bestaat uit circa 10 tot 12 rustige yogaoefeningen. De klassieke Hatha Yoga āsanas voeren we eerst dynamisch uit, als voorbereiding op de statische houding. De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoeken we naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Tussendoor zijn er navoelmomenten, stiltemomenten en ontspanningsoefeningen, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Sonja Werkman
Toen ik zo'n 15 jaar geleden met yoga begon, kon ik niet vermoeden dat het zo'n diepgaande invloed op mijn leven zou hebben. Ook voor mij gold dat een fikse burn out op mijn 35e de beruchte 'wake-up-call' was om mijn leven eens op een heel andere manier onder de loep te nemen.

Ik heb ervaren dat het beoefenen van yoga een helende reis is naar vrijheid, met de adem en het lichaam als gids. Onverwerkte en niet geuite emoties zetten zich vast in de cellen van ons lichaam en als we daar niets mee doen, zullen ze hoe dan ook om aandacht vragen. Dit kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld een terugkerende blessure, rugklachten, spijsverteringsproblemen, depressie, of een algeheel gevoel van onveiligheid. Yoga gaat over het bevrijden van datgene wat ons niet meer dient, zodat we kunnen gaan leven in vrijheid in plaats van te overleven. Die vrijheid heb ik in mezelf gevonden.

In mijn lessen speelt de adem een belangrijke rol. Een āsana is gewoon een āsana. Met de adem komt die pas tot leven. De perfecte āsana is dan ook niet de vorm, maar wat deze je vertelt en je laat ervaren. Dat is voor mij yoga. Het Sanskriet woord Satya betekent dan ook ‘dat wat is’. En zo benader ik yoga in de lessen die ik geef. Mijn leven is gewijd aan yoga en ik deel van harte de ervaringen en inzichten die voortkomen uit mijn eigen intensieve beoefening. Voor mij is dat de enige manier om de essentie van yoga over te brengen.

Ik heb gedurende 6 jaar de liefdevolle lessen Universele Yoga bij Maria Hartog mogen ontvangen en deze basis heeft mij als docent mede gevormd. In 2008 ben ik begonnen met de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en heb mijn docentenbevoegdheid daar behaald. Maar nog steeds ben ik daar regelmatig te vinden voor bijscholingen en verdiepingsjaren, zoals recentelijk voor een module ademtherapie en een specialisatiejaar Chakra Psychologie.

Wil je meer informatie en/of je aanmelden voor de cursus of een proefles? Ga dan naar www.satyayoga.nl of bel met 06-19 650 535. Je bent van harte welkom!
terug naar boven >

Somatic Movement Cursussen | Jacques van Eijden

Cursus Plek Innemen
De ervaringsgerichte cursus 'Plek Innemen' gaat over hoe wij onze plek in nemen in het leven, hoe wij ons leven organiseren, vormgeven en hoe wij communiceren met onze omgeving. In hoeverre durf je ruimte in te nemen? Wil je ergens bij horen, en waarom? Wat doet tijd en stress met je en hoe zit het met eigenwaarde en waardering? Deze vragen gaan we ervaren. Lichaamsbewust voelen en mindful bewegen, op zoek naar balans tussen hoofd, hart en heupen, is steeds de kern. Plek Innemen biedt ondersteuning in communicatie en samenwerking. Aanwezig kunnen zijn, ergens voor kunnen staan, de ruimte durven innemen. Kernthema's zijn omgaan met tijd (time management, ongeduld, spanning), versterken van het gevoel van eigenwaarde en vergroten van de mogelijkheden om zichzelf een plek te geven. De cursus levert instrumenten die uitnodigen tot vormen van zelforganisatie en helpen bij realisatie daarvan.

Cursus Gaan en Staan
Tijdens de ervaringsgerichte Cursus 'Gaan en Staan' werken we met onze houding, de manier waarop we gaan en staan door het leven, zowel letterlijk als figuurlijk. Vragen over hoe we stevig in het leven kunnen staan en omgaan met de krachten die ons beïnvloeden zijn daarbij van belang. Maar ook over hoe we onze eigen kracht gebruiken en hoe we omgaan met wat we te dragen hebben en de uitdagingen daarbij.

Bij Gaan en Staan wordt gekeken naar de effectieve (levens)houding en het evenwichtig gebruik van energie (actie en rust); naar een goede spanningsverdeling in de houding, de spieren, de weefsels en de cellen. Ook naar de balans tussen flexibiliteit en stabiliteit. Allemaal elementen die bijdragen bij aan ons vermogen om met een bepaald gemak door het leven te gaan.

Voor wie?
Deze ISMETA en KTNO geaccrediteerde cursussen zijn voor professionals die zoeken naar een meer harmonische en effectieve benadering in het werken met mensen. Somatic Movement biedt een unieke kans op verdieping en uitdaging voor therapeuten, coaches, dansers en trainers die bewust-zijn, voelen en bewegen willen inzetten voor hun persoonlijke en professionele groei en meer willen werken o.a. met dans, stem, adem, communicatie.

Jacques van Eijden
Jacques van Eijden is oprichter van het Somatic Movement Institute. Hij is jarenlang actief als docent en therapeut somatisch bewegen, psychomotorisch therapeut en dans-bewegings pedagoog. Naast zijn werk aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ontwikkelde hij een eigen Body-Mind aanpak. De kern van zijn vijf Pillars Somatics methode is lichaamsbewustzijn en mindful bewegen. Deze wordt succesvol toegepast in trainingen, therapie en onderwijs.

Een psycholoog die de opleiding volgde formuleerde het zo: “Abstracte begrippen worden in de cursussen somatic movement doorleefde ervaringen.”

Voor meer informatie over het aanbod van het Somatic Movement Institute kijk op newsletter.somaticmovementinstitute.com
terug naar boven >


Stemwerk | Betty Post
De Praktijk voor Spreek & Stemwerk richt zich op adem, stem, spreken en (stem) expressie. Particulieren, professionals en organisaties kunnen hier terecht voor zowel therapie, training als coaching. Daarnaast worden cursussen aangeboden op het gebied van stemexpressie en presenteren.

In Studio Moesstraat vinden de workshops Stemexpressie, Stem & Ontspanning en de Basiscursus Stemwerk plaats.

Workshop Stemexpressie: Vrijuit Klinken!
In deze workshop kun je via vrije stemexpressie, lichaamswerk en beweging stap voor stap vrijuit leren stemgeven. We werken met de bijzonde re methodiek Stemwerk van J.R Toussant en Roy Hart. Gevoel en expressie word worden op een speelse wijze in beweging gebracht en wor den hoorbaar in je eigen stemgeluid. Vervolgens improviseren we hiermee voor jezelf en in verbinding met anderen. Dit geeft vrijheid, plezier en brengt je dicht bij jezelf.

Workshop Stem & Ontspanning: Afstemmen op Jezelf  
In deze workshop kun je via stemwerk, lichaamswerk, ontspannings- en mindfulness-oefeningen weer tot jezelf komen. De workshop is ook erg geschikt voor mensen die hoogsensitief zijn en daardoor snel overprikkeld raken.

Kernwoorden in de workshop zijn: de resonantie van je stem in je klankkast ervaren, loslaten, stilte en beweging, Verder op een vrije manier spelen en improviseren met stem en klank voor jezelf en in verbinding met anderen. 

Basiscursus Stemwerk
In deze intensieve cursus van zeven bijeenkomsten breng je stem en jezelf in beweging  aan de hand van de methodiek Stemwerk van J.R. Toussaint. In deze methodiek wordt een combinatie gemaakt van vrije stemexpressie, lichaamswerk, beweging en de zeggingskracht van de stem. Je leert de stem als onderdeel van je hele klankkast en van jou als persoon ervaren. Je ontdekt wat je allemaal kunt met stem en klank voor jezelf maar ook in samenspel met anderen.

Er is geen ervaring nodig in het werken met de stem. Er wordt gewerkt in een ontspannen sfeer waarin niets moet en waarin je jezelf kan zijn.

Betty Post   
Ik ben eigenaresse van de praktijk voor Spreek & Stemwerk in Groningen en werk nu twintig jaar als stemtrainer en stemtherapeut. Daarnaast werk ik een dag in de week als docent stemcoaching aan de Dansacademie Lucia Marthas binnen de afdeling musicaltheater van de Hanzehogeschool. 

In mijn werk combineer ik (emotioneel) lichaamswerk, beweging, vrije expressie en de zeggingskracht van de stem. Ik vind het belangrijk om mensen te laten ervaren dat de stem en je wijze van spreken en communiceren een onderdeel is van je hele persoonlijkheid. De eigenheid en authenticiteit daarin staat voor mij altijd voorop.

Voor actuele informatie over de basiscursus en de workshops zie Programma op deze website. Voor direct contact: 050 – 577 68 55 of 06 – 254 484 33.  
terug naar boven >


YogaLOS | Lisa Schuur
Yoga met een fysiotherapeutische insteek  

Door yoga leer je je lijf kennen en neemt je lichaamsbewustzijn toe. Dit zul je ook merken in je dagelijkse leven: je houding verbetert, je beweegt soepeler, je bent bewuster en veerkrachtiger.

Tegenwoordig zijn we vaak ver verwijderd van een normaal functionerend lichaam. We vragen steeds minder van ons lichaam door onze kantoorbanen, laptops, iPads, smartphones, een lekkere luie bank en wc-potten (ja ja, vroeger hurkte men gewoon, wat veel beter is voor je lijf dan lui op de plee zitten).

De gevolgen hiervan zie ik maar al te vaak in de praktijk als fysiotherapeut. Onze dagen bestaan dus vaak voor een heel groot deel uit zitten, heel veel zitten. Ons lichaam wordt hierdoor steeds minder belastbaar. Gaan we naast onze 40-urige zitweek ineens een kast verslepen, dan levert dit vaak meteen problemen op, terwijl een sterk en gezond lichaam dit gewoon aan zou moeten kunnen.

De lessen bij yogaLOS zijn dynamisch en uitdagend en daardoor ook ontspannend voor de geest! Tijdens de yogales is er een balans tussen inspannen en ontspannen, kracht en flexibiliteit. Na alle dynamiek wordt de les altijd afgesloten met een eindontspanning en/of meditatie.

Yoga is het verbeteren van de belastbaarheid van je lichaam en je geest, zodat je mentaal en fysiek meer aankunt. Mentaal word je sterker, stabieler en bewuster. Lichamelijk word je sterker en soepeler. Je brengt je lichaam als het ware terug naar de fabrieksinstellingen. Oftewel, je wordt los en je laat los.

Lisa Schuur
Fysiotherapeut & Yogadocent

Tijdens mijn eerste echte yogaretraite in Thailand in 2006 werd mijn passie voor yoga geboren. Sindsdien volgden er lessen en retraites in binnen- en buitenland. Toen ik een jaar of vijf was zat ik al op kinderyoga, en ook toen vond ik het al leuk, hoewel ik natuurlijk nog niet heel bewust bezig was. Wel waren de fysieke houdingen (asana’s) toen nog een stuk makkelijker! Zo deed ik de Boog (dhanurasana) zonder enige moeite.

Als volwassene gaat het allemaal een stuk lastiger, helemaal wanneer je jaren niks aan het fysieke onderhoud van je lichaam hebt gedaan. Zo was ik als tiener en begin twintiger niet altijd even gedisciplineerd op het ‘yoga-pad’. Maar tegenwoordig heb ik tot mijn eigen verbazing echt discipline en ben ik zeer regelmatig en trouw bezig met yoga. Het voelt goed, zowel fysiek als mentaal, en ik zou niet meer zonder kunnen.

Inmiddels heb ik meer verdieping gezocht in een Yoga Teacher Training op Bali (RYT-200) en ben ik een geregistreerde yoga docent bij de Yoga Alliance. In 2017 hoop ik de 3-jarige yogaopleiding te voltooien die ik volg bij Ron van der Post. In de yoga ben je nooit uitgeleerd, het blijft altijd enorm interessant en er is altijd meer verdieping mogelijk. Daarom zal ik steeds workshops, retraites en lessen blijven volgen.

Naast yogadocent ben ik fysiotherapeut in de stad Groningen (fysiotherapie de Haddinge) en in mijn eigen, kleinschalige praktijk in Heiligerlee (Fysio LOS).

Aanmelden?
Bel dan naar 06-51966126 of mail naar info@yogalos.nl

Voor meer informatie zie ook de website yogalos.nl
terug naar boven >